infoviz.cz

Hydrologická předpověď (předpověď povodní)

Kategorie
voda, vzdělávací
Klíčová slova
povodně, předpověď
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
8. 3. 2023
Autoři
Šárka Zemanová, Jáchym Brzezin
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
Související infografiky
 277×    17×



  Transkript infografiky

Včasné varování je důležitým nástrojem vedoucím ke snížení škod na majetku a ochraně lidských životů, a to platí i v případě povodní.

Hydrologické předpovědi na základě různých dat a dostupných informací odhadují vývoj vodního stavu v tocích v následujících desítkách hodin (v České republice předpovídá ČHMÚ vývoj na následujících 66 hodin). V případě, že se očekává vysoký vodní stav, je možné vyhlásit určitý stupeň povodňové aktivity od stavu bdělosti (1. stupeň) až po 3. stupeň představující až extrémní ohrožení.

Při běžném režimu se předpovědi pro vybrané profily vydávají jednou denně. Při mimořádných situacích se četnost výpočtu zvyšuje a předpovědi jsou aktualizovány až čtyřikrát denně.


Hydrologické předpovědi slouží také jako podklad pro vydání výstrahy na povodňové jevy. Při vydání výstrahy jsou informace důležité zejména pro občany žijící v oblastech, kterých se výstraha týká. Kromě samotných občanů informace o předpovědi používají například samosprávy (města, obce), média, ale i záchranné složky, které přijímají příslušná opatření.