infoviz.cz

Roční průběh průměrné rychlosti větru, ČR, 1961-2020

Kategorie
počasí a klima
Klíčová slova
vítr
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
27. 3. 2023
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
Zdroj
Český hydrometeorologický ústav
 627×    27×



  Transkript infografiky

Diagram vpravo ukazuje průměrnou rychlost větru v průběhu kalendářního roku. Hodnoty jsou stanoveny z období 1961 až 2020. Do analýzy byly započítány profesionální stanice s měřením v celém období 1961 až 2020, od městských až po odlehlé a rozmístěné napříč celou republikou.

Hodnoty v diagramu jsou vyjádřeny skrze barevný podklad. Párování konkrétní barvy na hodnotu lze odečíst z barevné legendy pod vizualizací. Cílem není vyhodnocovat konkrétní zcela přesné hodnoty, ale ukázat trend v průběhu kalendářního roku.

Vnitřní kruh ukazuje průměry pro jednotlivé měsíce v roce. Vnější kruh pak reprezentuje průměry pro jednotlivé dny.

Denní průměry představují 15denní klouzavé průměry, aby nebyly zkresleny náhodnými výkyvy v jednotlivé dny. Hodnota pro konkrétní den tak představuje vždy průměr z daného dne a dní v jednom týdnu před a jednom týdnu po daném dni.


Jak ukazuje diagram vlevo, největrnější období v roce je zima a začátek jara (prosinec až březen). Naopak nejnižší rychlosti větru jsou u nás v průměru pozorovány v červenci a srpnu.

V klouzavém 15denním průměru se průměrné rychlosti větru v jednotlivé dny v roce pohybují v intervalu od 2 do 3,25 m/s. Rychlosti větru jsou však velmi variabilní, a to jak v čase, tak v prostoru. Běžné jsou rychlosti větru výrazně vyšší, než je průměr, stejně tak mohou být i výrazně nižší.