infoviz.cz

Nejvíce blesků - zajímavé počasí/klima

Kategorie
počasí a klima
Klíčová slova
blesk, bouřka
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
6. 5. 2023
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
Zdroj
NOAA, Muñoz A, 2011
 587×    8×



  Transkript infografiky

Většina lidí se blesků bojí, najdou se ale i tací, kteří je vyhledávají, fotí a na bouřky se těší. Pokud mezi ně patříte, pak se na dovolenou můžete vydat třeba k jezeru Maracaibo. Proč? Právě v této lokalitě, zejména u ústí řeky Catatumbo do jezera, totiž pozorujeme vůbec nejvyšší četnost blesků na světě.

V průměru se zde intenzivní bouřky vyskytují 160 až 180 nocí v roce. Za jednu noc není výjimkou až 40 tisíc blesků, v průměr 28 za minutu a s ohledem na plochu daného území se v průměru jedná o přibližně 250 blesků na km2 – nejvíce na Zemi.

Proč je zrovna toto místo ohniskem bleskových výbojů? Faktorů je více. Jedním z nich jsou větrné poměry v daném regionu, které ovlivňuje rozsáhlé pohoří And ze tří stran kolem jezera. Na sever se nachází Karibské moře. Z jezera se ve dne odpařuje voda a zvyšuje se vlhkost vzduchu. Večer od severovýchodu proudí vzduch od moře směrem k jezeru. Vrcholky hor v okolí jezera se začnou rychleji ochlazovat, chladnější vzduchu klesá a proudí směrem do údolí, kde se střetne s vlhkým vzduchem od Karibského moře. To pak dává vznik bouřkovým mrakům a silné bouře většinou trvají jednotky až 10 hodin.