infoviz.cz

Emisní třídy kotlů na pevná paliva

Kategorie
kvalita ovzduší, vzdělávací
Klíčová slova
lokální vytápění
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
16. 3. 2024
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
Zdroj
TZB-info.cz, MŽP, ČSN EN 303-5, e.on
 1356×    38×



  Transkript infografiky

Norma ČSN EN 303-5 rozděluje kotle na pevná paliva do tříd na základě jejich emisí znečišťujících látek a účinnosti. Sledují se emise zejména oxidu uhelnatého (CO), dále organicky vázaného uhlíku (OGC) a TZL (tuhých znečišťujících látek, uhlík vysrážený ve formě sazí).

Kotel je zařazen do příslušné emisní třídy na základě srovnání naměřených hodnot emisí s mezními hodnotami stanovenými pro jednotlivé třídy. Tyto mezní hodnoty jsou pak stanoveny na základě dávky paliva (ruční/samočinná), paliva (biologické/fosilní) a jmenovitého výkonu kotle v kW.

V současné době jsou kotle kategorizovány do 5 emisních tříd – třídy 1, 2, 3, 4 a 5. Čím vyšší je emisní třída, tím nižší jsou emise znečišťujících látek, nejvhodnější jsou tedy kotle emisní třídy 5.

K dosažení nízkých emisí a vyšší účinnosti spalování je důležité dostatečné množství kyslíku a prostředí s vysokými teplotami. Klíčová je vysoká míra řízení spalovacího procesu – možnost přesného dávkování paliva a spalovacího vzduchu.

Kotle emisní třídy 1 a 2

  • 1. 1. 2014 - zákaz prodeje
  • 1. 9. 2024 - zákaz používání

Od 1. září 2024 mají domácnosti povinnost prokázat, že pokud vytápí kotlem na pevná paliva, splňuje tento alespoň emisní třídu 3.

Kotle emisní třídy 3

  • 1. 1. 2018 - zákaz prodeje

K 1. lednu 2018 byl ukončen prodej kotlů emisní třídy 3 s možností následného doprodeje skladových zásob.

Ekodesign

Termín ekodesign označuje soubor požadavků na nízkoemisní provoz kotlů dle nařízení Evropské unie 2015/1189. Na rozdíl od emisních tříd je v případě ekodesign požadavků hodnocena celoroční účinnost kotle. Pro výrobce je ekodesign závazný od 1. 1. 2020.